Ξενάγηση

ΤΕΓΕΑ: ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΜΕ ΜΙΑ ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΑΡΚΑΔΙΑΣ

Πλαισιωμένη από δύσβατους ορεινούς όγκους και ισχυρούς γείτονες η αρχαία Αρκαδία δίνει την εντύπωση ότι βρισκόταν στο περιθώριο της μακραίωνης και πολυτάραχης ιστορίας της Πελοποννήσου. Κι όμως. Η κεντρική γεωγραφική της θέση, στρατηγικής σημασίας, ευνόησε τη διαμόρφωση ισχυρών πόλεων-κρατών και την άνθιση φημισμένων ιερών. 

Σήμερα η ιστορία της Αρκαδίας παραμένει σε γενικές γραμμές άγνωστη στο ευρύ κοινό, γεγονός που την καθιστά έναν ιδανικό προορισμό για εξερεύνηση και από αρχαιολογική άποψη. Γι’ αυτό σας προσκαλούμε να γνωρίσετε μία από τις σημαντικότερες πόλεις της, την Τεγέα. Ακολουθήστε μας!

Στάση 1η: Αρχαιολογικό Μουσείο Τεγέας

Σε απόσταση μόλις 9 χλμ. νοτιοανατολικά της Τρίπολης βρίσκεται ένα μικρό κόσμημα της περιοχής, το αρχαιολογικό μουσείο Τεγέας. Στο ισόγειο πέτρινο κτίριο που χρονολογείται το 1909-πρόκειται για ένα από τα πρώτα επαρχιακά μουσεία της Ελλάδας- φιλοξενείται μια ολοκαίνουρια έκθεση. Θέμα της έκθεσης, για την οποία το μουσείο βραβεύτηκε το 2016 από το European Museum Forum του Συμβουλίου της Ευρώπης, είναι η ιστορία των ανθρώπων που έζησαν στην επικράτεια της αρχαίας Τεγέας. Μέσα από τα εκθέματα που χρονολογούνται από το 6000 π.Χ. μέχρι τον 4ο αιώνα μ.Χ. παρουσιάζεται η γένεση, συγκρότηση και εξέλιξη μιας από τις ισχυρότερες αρκαδικές πόλεις και παράλληλα αναδεικνύεται το φημισμένο ιερό της Αθηνάς Αλέας.

Στάση 2η: Αρχαιολογικός χώρος ναού Αλέας Αθηνάς

Λίγα μέτρα βορειότερα, ο σύγχρονος οικισμός της Αλέας μοιάζει να φυλά σαν ένα καλά κρυμμένο μυστικό το ναό της Αλέας Αθηνάς. Περιτριγυρισμένα από όμορφα παραδοσιακά σπίτια σώζονται σήμερα μόνο τα θεμέλια του ναού, μια εικόνα που σε δυσκολεύει να συνειδητοποιήσεις ότι εδώ ορθωνόταν από τα μέσα του 4ου αιώνα π.Χ. ο δεύτερος μεγαλύτερος σε μέγεθος αρχαίος ναός στην Πελοπόννησο, ένας ναός-σύμβολο της Τεγέας. Έργο του πρωτοπόρου γλύπτη Σκόπα από την Πάρο, ο ναός φημιζόταν για τις εξαιρετικές αναλογίες του, την αρχιτεκτονική του εσωτερικού του χώρου και τα εξαιρετικής τέχνης γλυπτά του. Δεν ήταν όμως μόνο αυτό. Σύμφωνα με τα ευρήματα των ανασκαφών ο ίδιος ακριβώς χώρος χρησιμοποιούνταν για τη λατρεία της θεότητας Αλέας ήδη από τον 10ο αιώνα π.Χ.! Φαντάζεστε πόσες ιστορίες μπορεί να κρύβει λοιπόν…